Barnyoga på skolor & bibliotek

Erbjud barnyoga i skola och bibliotek

Ge eleverna en yogapaus för återhämtning!

Under en dag är det viktigt att stanna upp och ta en paus, röra på sig, sträcka på kroppen och få ny energi, både för barn och vuxna. Både kropp och knopp behöver en paus med vila och återhämtning för att orka hela dagen, hela kvällen och en hel vecka – ja, för att orka hela livet.

När barnen övar på att tex slappna av och djupandas är det lättare för dem att hitta tillbaka till det tillståndet i andra situationer i vardagen. Det du tränar på blir du bättre på.

Studier kring yoga i skolan visar bland annat lugnare och piggare elever, ökad koncentration och ökad trivsel i barngrupperna.

Jag erbjuder bland annat sagoyoga (passar upp till klass 3), klassrumsyoga från förskoleklass till årskurs 9, hälsodag för hela skolan med yoga och avslappning. Yoga på fritids, passar bra för att ladda om efter skoldagen. Gemensamt för alla yogapass oavsett ålder är att vi gör andningsövningar, stärkande yogapositioner och avslappning.

Sagoyoga – för ca 3-9 år – förskolor, skolor och bibliotek

På ett lekfullt sätt med utgångspunkt från en saga följer vi med Yogahumlan Hanna på ett av hennes äventyr. Kul och uppskattat av alla barn. Jag berättar en saga där vi tillsammans härmar djur, träd, båt eller en macka med mera, barnen är aktivt med i sagan och använder sin fantasi och får röra på sig samtidigt. Yogaäventyret avslutas med avslappning.

Med sagoyoga ligger fokus på att må bra i både kropp och sinne, varva ner och använda kroppen fysiskt – samtidigt som fantasin får spelrum!

Passar bra både i förskola/skola/fritids och som sagostund på bibliotek – mycket omtyckt och uppskattat.

Välkommen med förfrågan via kontaktformuläret.

Vanliga Frågor & Svar

Vilka fördelar ger yoga för barn och ungdomar?
  • Barnen tränar balans, smidighet och styrka
  • Barnen tränar fokus och koncentration
  • Barnen övar på andning och avslappning
  • Barnens kropp och sinne får ett avbrott från stress, information och intryck
  • Barnen ges möjlighet att stanna upp och känna efter, känna inåt – hur känns det just nu och var känns det
  • Barnen tränar på att lyssna på kroppens signaler
  • Barnens självkänsla stärks
  • Yoga är helt utan prestation
Finns det någon forskning om yoga?

I en kommun i Sverige genomförde man under 8 veckor projektet ”Yoga på skolan”. Där fick 250 barn i åldrarna 4-16 år varje vecka yoga i 30 minuter med en barn- och ungdomsyogalärare. Slutsatser av projektet var bland annat lugnare klassrumsmiljö i samband med yogan. Elever upplevde ökat välbefinnande, ökad koncentration och minskad stress. Dessutom påverkades kompisrelationer positivt. (Källor: yogobe.com samt alingsas.se) https://yogobe.com/se/blog/uppfoljning-barnyogaprojektet-alingsas

I en svensk pilotstudie genomförde elever ett 10 minuter långt yogapass varje skoldag i 10 veckor. Det visade att eleverna fick bättre koncentrationsförmåga och trivseln ökade i gruppen. (Källa: mediyoga.se) https://mediyoga.se/svensk-forskning/

https://mediyoga.se/wp-content/uploads/ninja-forms/7/1999-yoga-i-skolan-projektredovisning.pdf

Recensioner

Skolor & Bibliotek om Barnyoga

"Linda Ydén har ofta Sagoyoga här på biblioteket och det är väldigt uppskattat. Hennes mjuka och pedagogiska sätt gör barnen lugna och harmoniska efteråt. Vi kan varmt rekommendera henne!"

Lisa Ågårdh, Bjuvs bibliotek

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Få nyheter, schema och erbjudanden via e-post